New report: Reuters Uutismedia verkossa 2020

CORDI:n jäsenen Esa Reunasen raportti Uutismedia verkossa 2020 on osa Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2020 -tutkimusta, joka vertaa uutisten käyttöä 40 maassa. Tutkimus tehdään vuosittain,ja Suomi on ollut mukana vuodesta 2014. Tiedot perustuvat kyselyyn, johon kussakin maassa osallistuu noin 2 000 vastaajaa:

Suomalaisista 68 prosenttia menee suoraan uutismedioiden verkkosivuille ja sovelluksiin etsiessään uutisia, ilmenee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2020 -kyselytutkimuksesta. Verkosta ylipäänsä uutisia kertoo seuraavansa jo useampi kuin perinteisistä uutislähteistä. Myös sosiaalisen median käyttö uutisiin yleistyi viime vuoteen verrattuna.

Suosituin uutislähde suomalaisilla on tänä vuonna sanomalehtien omat verkkosivustot ja sovellukset, kun se on edellisinä vuosina ollut televisiouutiset. Suomalaisista 68 prosenttia kertoo menevänsä verkossa suoraan uutismedian sivuille tai sovellukseen uutisia etsiessään, kun useimmissa muissa vertailun maissa verkkouutisiin päädytään tyypillisemmin sosiaalisen median, sanahaun tai uutislinkkejä koostavan palvelun kautta. Myös muut verkon uutislähteet ovat Suomessa lisänneet suosiotaan televisiouutisten ja painettujen lehtien käytön vähentyessä.

Suomalaisista iso osa kertookin seuraavansa uutisia verkosta. Näin kertoo tekevänsä jopa 88 prosenttia tutkimukseen vastaajista. Verkon suosio on vuosien varrella hiljalleen kasvanut ja jättänyt varjoonsa perinteisen median. Sosiaalista mediaa ilmoittaa käyttävänsä uutislähteenä viikoittain jopa 43 prosenttia suomalaisista. ”Sosiaalisen median palvelut eivät ole varsinaisia uutismedioita, mutta niillekin uutiset ovat tärkeitä. Ajankohtaisia uutisaiheita kommentoidaan sosiaalisessa mediassa, ja uutisjuttuja jakavat sosiaalisessa mediassa niin uutismediat itse kuin muutkin sosiaalisen median käyttäjät”, Tampereen yliopiston tutkija Esa Reunanen kommentoi.

Lisämateriaalia tutkimuksesta löytyy Media-alan tutkimussäätiön sivuilta, täältä. Katso myös raportin webinaari täältä.

***

68% of Finns directly access the websites and applications of news media when searching for news, according to the Digital News Report 2020 survey published by the Reuters Institute at the University of Oxford. Overall, the Internet has surpassed traditional media as the primary source of news. The use of social media for finding news has also become more common, compared to last year. Esa Reunanen’s extended report details findings on Finland.

More information, including press releases in Finnish and English, and a link to the bi-lingual launch webinar, can be found here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s